Resepi Mi Goreng Basah Special
Bahan-bahan:
Mi kuning
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
3 cawan air
10 biji bebola ikan, dipotong separuh
Udang
Sotong, dipotong bulat
½ ikat sawi, dipotong satu inci panjang
Sayur lobak
Garam dan gula secukup rasa
Cili merah, dipotong kecil
Cara Memasak Mi Goreng Basah Special:
- Mula-mula sekali panaskan minyak dan masukkan cili boh, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Goreng seketika sehingga naik bau.
- Masukkan sotong, udang dan bebola ikan. Goreng seketika sehingga sebati dengan sos.
- Tambah air dan masukkan sedikit garam sebagai penambah rasa.
- Kemudian masukkan mi kuning dan goreng sehingga sebati.
- Selepas itu masukkan lobak dan sawi. Teruskan menggoreng sehingga sayur agak kelayuan.
- Jika mi nampak agak kering, tambahkan sedikit lagi air.
- Dah siap. Bolehlah dihidangkan bersama cili merah potong.
Mi Goreng Basah Special ini memang sedap kalau dimakan ketika masih panas. Selamat menikmati.
sumber: majalah jelita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan