Untuk koleksi biskut raya 2018, Cik KRS nak kongsikan Resepi Biskut Cornflake Raya. Bukan sahaja lemak dan ranggup, biskut cornflake ini juga mudah dibuat. Untuk anda yang baru pertama kali nak buat biskut raya homemade, bolehlah cuba resepi ini.
Resepi Biskut Cornflake Raya ini menggunakan bahan-bahan asas untuk membuat biskut. Untuk anda yang dah terer buat biskut raya, bolehlah variasikan resepi asas yang Cik KRS kongsikan di bawah ini mengikut citarasa anda sendiri.
Resepi Biskut Cornflakes Ranggup
Bahan-bahan
375g Tepung Gandum
250g Mentega
185g Gula Kastor
2 cawan Cornflakes
2 biji Kuning Telur
Cara Membuat Biskut Cornflakes Ranggup
1) Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2) Kemudian tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Pukul pada kelajuan sederhana.
3) Selepas itu tambahkan kuning telur.
4) Seterusnya masukkan cornflakes yang telah di hancurkan sedikit dan uli doh sehingga sebati.
5) Ambil sudu kecil dan sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang telah disapu dengan sedikit mentega terlebih dahulu.
6) Akhir sekali bakar adunan biskut dalam ketuhar yang telah dipanaskan suhu 175℃ untuk kira-kira 15 ke 20 minit atau sehingga biskut perang keemasan.
Cadangan untuk mendekorasi biskut cornflakes : Taburkan coklat urai atau letakkan hirisan ceri sebelum membakar biskut.
Selamat mencuba Resepi Biskut Cornflake Raya
Resepi Biskut Cornflake Raya
Tags
# bakar
# biskut dan kek
biskut dan kek
Label:
bakar,
biskut dan kek
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan