Koleksi biskut raya dimulakan dengan Resepi Biskut Kacang Gajus. Penggemar kacang gajus, anda wajib cuba resepi biskut raya ini. Rasa biskut kacang gajus yang lemak dan ranggup pasti dapat memikat rasa tetamu yang datang beraya ke rumah.
Memandangkan bulan depan kita dah mula berpuasa, jadi sementara ni Cik KRS nak lebihkan perkongsian koleksi resepi biskut raya dan kek. Bolehlah anda salin resepi dan beli bahan-bahannya lebih awal. Bila nak buat nanti takdelah kelam kabut pula ye tak.
Resepi Biskut Kacang Gajus
Bahan-bahan
320g tepung gandum
80g tepung jagung
70g kacang gajus (dikisar)
225g mentega
225g gula kastor
1 biji telur
secubit garam
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila
kacang gajus (hiasan)
Cara Membuat Biskut Kacang Gajus
1) Mula-mula pukul mentega, gula dan garam.
2) Selepas itu masukkan telur dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
3) Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan serbuk penaik yang telah diayak bersama.
4) Adun sebati kemudian masukkan kacang gajus yang telah dikisar.
5) Setelah adunan biskut sebati, bentukkan mengikut acuan kegemaran anda.
6) Susun ke atas dulang pembakar yang telah disapu mentega.
7) Letakkan gajus diatasnya kemudian sapukan sedikit kuning telur.
8) Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 darjah celsius untuk kira-kira 20 minit atau sehingga biskut berwarna kuning keemasan.
Selamat mencuba Resepi Biskut Kacang Gajus.
Resepi Biskut Kacang Gajus
Tags
# bakar
# biskut dan kek
biskut dan kek
Label:
bakar,
biskut dan kek
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan