Selasa, 27 Mac 2018

Resepi Asam Rebus Ikan

Mudahnya Resepi Asam Rebus Ikan ni. Tengah fikir nak masak sesuatu yang ringkas tetapi sedap. Untuk penggemar menu yang pedas dan masam, Cik KRS kongsikan bahan-bahan untuk memasak Asam Rebus Ikan

Berbeza dengan asam pedas, Asam Rebus Ikan ni kita guna nenas untuk menggantikan bendi. Dan anda tidak perlu menumis bahan-bahannya, semuanya kita rebus. Mudah kan. Untuk yang baru nak belajar memasak pun boleh cuba resepi ini.

Resepi Asam Rebus Ikan
Resepi Asam Rebus Ikan


Bahan-bahan
3 ekor ikan selar
3 keping asam gelugur
2 tangkai daun kesum
3 biji bawang merah (dikisar)
3 tangkai cili merah (dikisar)
1/2 inci belacan (dikisar)
1/2 biji nenas (dipotong kecil)
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

Cara Memasak Asam Rebus Ikan
1) Mula-mula bersihkan ikan selar. Kalau tak suka ikan selar, boleh guna ikan lain.
2) Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk.
3) Tuang air secukupnya.
4) Masak sehingga mendidih.
5) Sebelum tutup api, masukkan garam secukup rasa

Dah siap. Bolehlah anda hidangkan Asam Rebus Ikan ini dengan nasi dan menu-menu sampingan yang lain.

kredit: 1 hari 1 resepi

0 comments:

Catat Ulasan