Mudahnya Resepi Asam Rebus Ikan ni. Tengah fikir nak masak sesuatu yang ringkas tetapi sedap. Untuk penggemar menu yang pedas dan masam, Cik KRS kongsikan bahan-bahan untuk memasak Asam Rebus Ikan
Berbeza dengan asam pedas, Asam Rebus Ikan ni kita guna nenas untuk menggantikan bendi. Dan anda tidak perlu menumis bahan-bahannya, semuanya kita rebus. Mudah kan. Untuk yang baru nak belajar memasak pun boleh cuba resepi ini.
Resepi Asam Rebus Ikan
Bahan-bahan
3 ekor ikan selar
3 keping asam gelugur
2 tangkai daun kesum
3 biji bawang merah (dikisar)
3 tangkai cili merah (dikisar)
1/2 inci belacan (dikisar)
1/2 biji nenas (dipotong kecil)
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara Memasak Asam Rebus Ikan
1) Mula-mula bersihkan ikan selar. Kalau tak suka ikan selar, boleh guna ikan lain.
2) Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk.
3) Tuang air secukupnya.
4) Masak sehingga mendidih.
5) Sebelum tutup api, masukkan garam secukup rasa
Dah siap. Bolehlah anda hidangkan Asam Rebus Ikan ini dengan nasi dan menu-menu sampingan yang lain.
kredit: 1 hari 1 resepi
Resepi Asam Rebus Ikan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan