Cik KRS tertarik pada satu resepi kek marble ini. Kek kedua yang Cik KRS cuba buat selepas kek coklat adalah Kek Marble. Kalau pandai buat, bila potong kek tu corang belangnya memang cantik. Anda nak cuba buat tak? Nah ikut resepi ni
Resepi Kek Marble
Bahan-bahan
400g mentega
1 1/4 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan susu pekat
5 biji telur
1/4 cawan susu segar
(bahan-bahan untuk diayak)
3 cawan self raising flour + 50g susu tepung
2 sudu besar serbuk koko
Cara Membuat Kek Marble yang sedap dan gebu
1) Mula-mula pukul mentega, gula halus dan esen vanilla sehingga ringan dan gebu.
2) Selepas itu masukkan susu pekat sedikit demi sedikit. Terus pukul pada kelajuan sederhana.
3) Seterusnya masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
4) Kemudian masukkan self raising flour atau tepung naik sendiri yang telah diayak bersama susu tepung tadi. Masukkan berselang seli dengan susu segar.
5) Selepas dah kacau sebati, bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu adunan tambahkan serbuk koko yang telah diayak terlebih dahulu.
6) Di dalam loyang yang telah disapu minyak atau dilapik dengan baking paper, sendukkan adunan berselang seli (yang asli dan yang bercampur koko) sehingga habis kesemua adunan.
7) Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 darjah celsius. Bakar untuk kira-kira 50 minit atau sehingga kek masak.
Mudah je kan Resepi Kek Marble Sedap Dan Gebu ni. Jangan lupa cuba tau
sumber: Notawanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan