Koleksi Resepi Yang Sedap Dan Mudah Disediakan.

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai. Menu sambal tumis ikan bilis petai, antara hidangan pembuka selera yang menjadi kegemaran ramai. Selain bahan-bahan yang mudah didapati, cara memasak sambal tumis memang cukup mudah. Yang penting rasa sambal tumisnya memang sangat sedap.

Untuk anda yang tidak menggemari ikan bilis dan petai boleh gantikan dengan sotong atau udang. Letak udang kering pun sedap. Atau gantikan dengan tempe, terung dan sebagainya. Kiranya sambal tumis ini boleh anda variasikan mengikut citarasa anda sendiri.

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai
Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Bahan-bahan
1 biji bawang besar (hiris bulat)
air asam jawa atau asam keping
petai
ikan bilis
minyak masak
(bahan-bahan untuk dikisar)
7 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
cili kering (ikut kepedasan)
2 inci halia
sedikit belacan
garam secukup rasa

Cara Memasak Sambal Tumis
1) Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian angkat dan toskan.
2) Tumis bawang besar yang telah dihiris bulat dalam minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan bilis tadi.
3) Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga naik bau atau pecah minyak. Anda boleh tambah sedikit air jika bahan-bahan kisar agak kering.
4) Setelah warna sambal bertukar gelap, masukkan air asam jawa atau asam keping.
5) Biarkan mendidih. Seterusnya masukkan petai dan kacau seketika. Tambahkan garam mengikut citarasa anda.
6) Tutup api dan akhir sekali taburkan ikan bilis yang telah digoreng garing untuk melengkapkan hidangan Sambal Tumis Ikan Bilis Petai.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

@templatesyard